De opmars van Friand, een spankerens succesverhaal
Artikel uit Enervision door Machteld Boomstra
Friand elektrotechniek is een bedrijf dat al 36 jaar een begrip is als het gaat om tijdelijke stroomverdelingen en alles wat hier direct en indirect mee te maken heeft. De stuwende kracht achter friand is een tweetal jonge, gedreven, ondernemers die willen investeren in een nieuwe fabriekshal met een aantal kantoren. Ze hebben nog nooit een eigen hal laten bouwen, maar nu het bedrijf uit zijn voegen groeit, is het geen overbodige luxe. Voorlopig zal de hal gebruikt worden als kantoor, opslag en voor orderpicking. Later zal ook een deel van het productieproces in het pand ondergebracht worden.
De bouw van de nieuwe fabriekshal van Friand was al in volle gang toen Leroy Beekman van Carool Installatiebedrijf werd gevraagd een oplossing te bedenken voor de verwarming en koeling van de hal en de vier kantoren door middel van een gasketel.
Beekman adviseerde echter verwarming en koeling door middel van vloerverwarming en een warmtepomp. “Dat is niet alleen een duurzamere oplossing, maar het levert ook betere prestaties. Boven- dien is de warmte veel comfortabeler en kunnen we de temperatuur per ruimte instellen.”
Overtuigd door deze argumenten besloot Friand twee installatiebedrij- ven uit te nodigen een concurrerende offerte uit te brengen voor de installatie van een warmtepomp. De offerte diende binnen twee weken te worden gepresenteerd op het kantoor van Friand. Carool Installatiebedrijf was een van deze twee installatiebedrijven die een concept mocht voorleggen.
Opdrachten binnenhalen is een vak opzich
“Ik moest binnen twee weken een prijs en een plan op tafel toveren en ik wilde echt een goed plan voorleggen. Haast was geboden en dus heb ik Ramon gebeld. Diezelfde week nog hebben we het pand bekeken en een plan gemaakt,” vertelt Beekman. Ramon Freriksen (Nathan Systems): “Ik ben meteen aan de slag gegaan en heb alle informatie naar onze bron- en calculatieafdelingen gestuurd. Uit de berekeningen bleek dat een brine-warmtepomp in deze situatie de beste oplossing zou zijn.” Nathan bracht een prijsopgave uit op basis van (op jarenlange ervaring gebaseerde) aannames, waarmee Beekman een nauwkeurige en scherpe offerte binnen de gestelde termijn kon neerleggen. De concurrerende partij offreerde een concept met een lucht/water-warmtepomp. Voor het brine-concept van Beekman was een investering nodig die twee keer zo groot was.
“Een lucht/water-warmtepomp was ook een goede oplossing geweest, al veel beter dan een gasketel, maar een brine zou nóg beter passen, vond ik,” verklaart Beekman. “Maar ik stond natuurlijk wel voor een uitdaging: hoe kan ik Friand overtuigen dat deze investering absoluut de moeite waard is? Toen heb ik scene-tekeningen laten maken en Nathan gevraagd om de 3D-afbeeldingen. Zo kon ik inzichtelijk maken hoe de installatie eruit zou komen te zien,” vertelt Beekman. “En dát heeft ervoor gezorgd dat Friand werd overtuigd.”
“Zonder die tekeningen was het nooit gelukt,” zegt Beekman. “Je moet begrijpen dat het voor onze opdrachtgevers de eerste keer in hun leven was dat ze zich bezighielden met verwarming en koeling van een fabriekshal. Dan is het gewoon heel moeilijk de verschillen te zien, de werking te begrijpen of voor te stellen hoe het eruit komt te zien: verwarming is verwarming, koeling is koeling,” zegt Beekman. “Tijdens mijn presentatie heb ik geprobeerd helder uit te leggen wat de huidige situatie is, wat die wordt en wat er voor het offertebedrag verwacht
kon worden. Door de 3D-beelden en scene-tekeningen konden ze het ook zelf zien. En dat helpt enorm,” gaat Beekman verder.
“In het begin van de presentatie gaven ze me vanwege het budget geen schijn van kans,” geeft Beekman toe en lacht dan: “Aan het einde vroegen ze zich af op dat allemaal echt voor die prijs gerealiseerd kon worden.”
Een droom van een installatie
De schil van de bedrijfshal stond er al. Binnen was het nog een zandbak en in twee weken moest de vloerverwarming (Uponor Comfort Pipe PLUS met naregeling van Uponor Smatrix Wave Plus) klaar zijn. Er moest Tempex in, isolatie, onderbewapening nog, een laag ertussen en bovenbewapening worden aangebracht voordat de acht kilometer aan buizen konden worden gelegd. Ondertussen werd er gewacht op de bronvergunning. Tijdelijk gebruikte Beekman elektrische verwarming om de hal op temperatuur te laten komen voordat de bron erop aangesloten kon worden en totdat de bronvergunning was afgegeven. Daarna zijn de bronnen geboord en de volgende dag dat de warmtepomp aangesloten en inbedrijfgesteld. “Dit was echt een superproject. Alles liep op rolletjes en het is precies geworden zoals we het bedacht hadden,” zegt Beekman. En dat willen we natuurlijk graag met eigen ogen zien! Dus op één van de koudste dagen van februari, met buitentemperaturen tot -10 graden, spraken wij met Beekman op locatie af. In het buitengebied van het Gelderse Spankeren staat de Friand fabriekshal. Het is nog niet in bedrijf dus het lijkt op een kaal glimmend zilveren omhulsel.
Beekman laat de ‘machinekamer’ zien, wat er eerder als een etalage uitziet. De muren van de ruimte zijn gemaakt van glas, zodat iedereen de alpha innotec alterra SWC en de Komfort-verdeler kan zien waarmee het gebouw verwarmd of gekoeld wordt. “Ja, het is toch zonde, om zo’n mooie installatie te verbergen?” aldus Beekman. Binnen is het met 20 graden zeer aangenaam, ook al vriest het buiten dat het kraakt en horen we de wind om het gebouw razen.